“Meedoen aan de Open Huizen Dag loont, blijkt uit onderzoek van de NVM. ”

 

“Meedoen aan de Open Huizen Dag loont, blijkt uit onderzoek van de NVM. ”

“Meedoen aan de Open Huizen Dag loont, blijkt uit onderzoek van de NVM. ”

Open Huizen Dag geen garantie voor verkoop, maar het helpt wel

Makelaars en huiseigenaren zetten zaterdag op de najaarseditie van de tweejaarlijkse Open Huizen Dag alles op alles om te koop staande woningen zo aantrekkelijk mogelijk in de etalage te zetten.

Verse appeltaart, kopje koffie erbij en om de huiselijke sfeer compleet te maken een zaterdagkrant naar keuze.

Zo’n 50.000 huiseigenaren in heel Nederland zetten vandaag tussen 11 en 15 uur de deuren open voor mogelijke kopers. Huizenjagers krijgen zo de kans zich op een ongedwongen en laagdrempelige manier te oriënteren op de woningmarkt. Zonder makelaar die ze in de nek hijgt en zonder verplichtingen.

De makelaars hebben hoge verwachtingen van de dag. De woningmarkt krabbelt de laatste tijd weer op uit een diep dal. In juli meldde makelaarsvereniging NVM al dat het tweede kwartaal van dit jaar het beste kwartaal was sinds de crisis uitbrak in 2008.

Jarenlang werden er in 3 maanden tijd niet zo veel huizen verkocht. De eerste resultaten van september versterken de hoop op blijvend herstel. Sinds de crisis zijn er nog nooit zoveel aanvragen geweest voor huizenbezichtigingen als afgelopen maand.

Voor kopers is de markt gunstig: de hypotheekrente is laag, er is een groot aanbod van koopwoningen en de huizenprijzen zijn – hoewel het gemiddelde weer in de lift zit – relatief laag.

Verkopers profiteren van het toegenomen vertrouwen in de economie en de verbeterde concurrentiepositie van koopwoningen ten opzichte van huurwoningen.

 

Meedoen loont

 

Meedoen aan de Open Huizen Dag loont, blijkt uit onderzoek van de NVM. Van de woningen die meedoen is ruim een kwart 3 maanden later verkocht, bij huizen die dat niet doen is dat 15 procent. Van woningen waarvan vlak voor de open dag de prijs werd verlaagd, wisselt bijna 40 procent binnen 3 maanden van eigenaar.

”Deelname aan de Open Huizen Dag is natuurlijk geen garantie voor snelle verkoop, maar het helpt wel”, zegt Roeland Kimman van de NVM.

”Al is het alleen maar omdat mensen actiever met de verkoop bezig te zijn. Het is een aanleiding om te zorgen dat het huis er weer spic en span uitziet en om de vraagprijs nog eens tegen het licht te houden. De huisverkoper is eigenlijk een ondernemer: je moet ervoor zorgen dat jóuw product er zo aantrekkelijk mogelijk uitspringt.”

De Open Huizen Dag, die sinds 2008 jaarlijks in het voorjaar en in het najaar plaatsvindt, was voordat de huizenmarkt op slot ging vaak een laatste redmiddel voor verkopers die hun woning aan de straatstenen niet kwijt konden.

Nu is het voor veel meer verkopers interessant om mee te doen aan de promotiedag. In april gingen er volgens de NVM 140.000 mensen op de open dag op huizenjacht. Een op de vijf woningen kreeg geen bezoek.

”Het kan een goede strategie zijn om het huis juist vlak voor de open dag op de markt te brengen”, zegt Kimman. ”In combinatie met goede promotie door de makelaar en bijvoorbeeld een aankondiging op Facebook en Twitter weet dan meteen een grote groep potentiële kopers dat je optrekje op de markt is.”

De NVM denkt de huiselijke sfeer te vergroten door samenwerkingen aan te gaan met dagbladuitgevers en een bekende taartketen. Huizenjagers kunnen vandaag een proefabonnement op een krant krijgen, verkopers korting op appeltaart. ‘Gluren’ als amusement

 

‘Gluren’ als amusement

 

Niet alle makelaars zijn enthousiast over de Open Huizen Dag. ”Veel mensen zien het ook als amusement, gluren bij de buren als een leuk uitje”, zegt makelaar, onroerend goed-adviseur en publicist Hans Broeren.

”Aan de andere kant, baat het niet, dan schaadt het niet. Je kunt natuurlijk het geluk hebben voet in je droomhuis te zetten. Of, in het geval van de verkopende partij, die ene geïnteresseerde over de vloer te krijgen die een bod uitbrengt.”

Broeren ergert zich aan mensen die alleen maar op Funda zitten en denken zo een goed beeld te krijgen van een woning.

”De Open Huizen Dag zorgt er in ieder geval voor dat mensen uit hun luie stoel komen. En dan merken ze dat via Funda eigenlijk een vertekend beeld krijgen. Ik adviseer altijd meerdere bezoeken te brengen aan een huis. Kijk goed of alles in goede staat is, verken de tuin en loop door de straat. De meeste mensen gaan op vandaag niet op pad met het idee: vandaag koop ik een huis. Een eigen huis is niet zomaar een aanschaf, het vormt vaak het grootste deel van je vermogen en het gaat om een beslissing voor de komende 10, 15 jaar.” 

 

Huizennacht

 

Voor mensen die nog twijfelen of ze al dan niet hun droomhuis hebben gevonden, is er op 17 oktober de Nationale Huizennacht. Dit initiatief van hypotheekverstrekker Nationale Nederlanden biedt kopers in spé de kans een nacht door te brengen in een huis dat ze op het oog hebben.

De NVM noemt deze actie ”een stap te ver”. Kimman: ”Het is een leuke toevoeging, maar niet erg realistisch. Wie wil er nou wildvreemden in zijn bed hebben?”

 

Bron:http://www.nu.nl/weekend/3894446/open-huizen-dag-geen-garantie-verkoop-maar-helpt-wel.html

Reageer op dit bericht

Waarom Wij:

 • Professionele aanpak
 • Scherpe tarieven
 • Heldere en duidelijke communicatie
 • Hoge kwaliteit dankzij meerdere controles in het proces

Referenties

123 Makelaar

We werken al jaren zeer plezierig samen met EN Vastgoed vision, mede door de snelheid van de service en de professionele aanpak.

Meer referenties

Blog

 • 22.06.2020

  1,5 meter barbecue

  Na 3 maanden thuiswerken, was het tijd de collega's weer te zien en spreken met de EN Vast Meer weten

 • 09.03.2020

  Kennissessie NEN 2580

  EN Vastgoed zorgt ervoor dat de kennis van collega’s up to date blijft om optimale kwali Meer weten

Bekijk onze blog